No s'han trobat productes a la cistella

Top
mitos aceite de argan

Tot i que és cert que en l’actualitat l’accés a les xarxes i a internet ens ha servit com un mitjà per a obtenir informació de tot tipus, és important tenir en compte que no tota la informació que es troba a la xarxa és fiable o ens pot ser d’ajut.

Un bon exemple d’això són els mites i certeses entorn dels beneficis de l’oli dàrgània per a la cara. Per això, en aquest aquest article volem compartir amb quines són les propietats reals d’aquest ingredient habitual als productes de cosmètica natural, sobre la base d’informació científica. .

Què és l’oli d’argània?

L’oli d’argània (ARGANIA SPINOSA KERNEL OIL o, en castellà, “aceite de argán”) és un oli vegetal comestible que s’obté de les llavors de l’arbre d’argània; un arbre endèmic del sud-oest marroquí.

Quan s’aplica sobre la pell, l’oli d’argània penetra més fàcilment que altres olis i és considerat un oli no comedogènic . És compatible amb les pells sensibles i es pot utilitzar en tots els tipus de pell.

Composició de l’oli d’argània

Igual que molts altres olis vegetals, l’oli d’argània conté un alt percentatge d’àcids grassos insaturats i és ric en àcids grassos essencials.

A la seva composició trobem el doble de vitamina E que en l’oli d’oliva i és també més resistent a l’oxidació.

Des del punt de vista químic, l’oli d’argània està format per triglicèrids d’àcids monoinsaturats (oleic 43-46% i linoleic 29-36%) i dos àcids omega-6 més.

Podem destacar també una petita porció d’àcids grassos saturats (esteàric, palmític), així com àcids fenòlics, alcohols triterpènics, saponines, tocoferols (vitamina E), carotens, esterols, esqualè natural i xantofil·les.

En aquest estudi trobem una taula amb valors de referència per a cada component. És de gran importància recordar que l’estructura química de l’oli d’argània pot variar considerablement degut al procés d’extracció utilitzat, la qualitat de les primeres matèries o el seu origen geogràfic.

Propietats de l’oli d’argània:

  • Hidratant
  • Nutritiu
  • Antiarrugues
  • Antioxidant
  • Regenerador
  • Regulador del sèu

Mites i certeses de l’oli d’argània

És bo l’oli d’argània a la cara?

Sí, l’oli d’argània és una font rica en vitamines, conté àcids grassos insaturats i altres fraccions no saponificables riques en carotenoides i tocoferol que ajuden a nodrir la pell de la cara en profunditat. Com a conseqüència, l’oli d’argània presenta múltiples beneficis per al rostre, aconseguint mantenir un estat òptim de l’estructura cutània i l’activitat metabòlica de la pell.

Gràcies a la seva concentració d’àcids grassos insaturats, l’oli d’argània també ajuda a restaurar la pel·lícula hidro-lipídica de la pell. Aquesta particularitat fa que la pèrdua d’aigua transepidèrmica sigui menor i gràcies a això, milloren els nivells d’hidratació cutània.

Per dir-ho d’una altra manera; l’oli d’argània no aporta aigua a la pell, però sí aconsegueix augmentar significativament els nivells d’hidratació d’aquesta gràcies al fet que millora la seva capacitat de retenció d’aigua que prové de l’interior.

La concentració de tocoferols naturals (vitamina E) a l’oli d’argània és especialment alta i confereix a aquest oli propietats anti-radicalàries.

També podem destacar el seu elevat percentatge de polifenols, un tipus de compost conegut per prevenir les arrugues provocades pels raigs UVB i el foto envelliment provocat per la destrucció de col·lagen i les respostes inflamatòries.

Per aquest motiu, es considera que utilitzar aquest ingredient en estat pur o una crema amb oli d’argània, és beneficiós per a cuidar la pell de la cara i per a prevenir els signes de l’edat i alentir l’envelliment.

Té alguna contraindicació?

L’oli d’argània és considerat un ingredient segur i els seus components no es consideren agressius per a la pell.

S’han declarat alguns casos d’irritació als ulls o en ferides, però només quan se n’ha fet un ús incorrecte. També hi ha un parell d’estudis que analitzen dos casos de reaccions al·lèrgiques (anomenades dermatitis al·lèrgica de contacte) però en cap dels dos casos es va identificar exactament quin dels components de l’oli d’argània va ser el causant de la reacció.

Per a poder estar tranquil és important que escullis productes de bona qualitat i que consultis amb el teu metge o dermatòleg si presentes alguna afecció cutània prèvia.

L’oli d’argània serveix per a treure taques de la pell?

Per la hidratació, nutrició i suavitat que l’oli d’argània proporciona a la pell, es considera que aquest oli té propietats regeneradores

En aquest sentit, l’oli d’argània ajuda a millorar l’estat general de la nostra pell i ajuda a prevenir la manca d’il·luminació, l’aspror i l’envelliment prematur.

Malgrat això, el fet de tenir qualitats regeneradores no vol dir que tingui la capacitat de treure les taques de la cara, com a mínim no de manera directa.

Utilitzar oli d’argània per a l’acne, funciona?

Una altra de les propietats que s’han observat en l’oli d’argània és la seva capacitat de regular el greix cutani i restaurar l’equilibri de la capa lipídica de la pell.

Això, juntament amb el fet que l’oli d’argània es considera un oli no comedogènic, fa que es recomani per a casos d’acne juvenil a diferents pàgines d’internet.

Si bé nosaltres hem trobat estudis que sí que demostren que l’oli d’argània ajuda a regular el greix, també és cert que no tenim prou informació per a afirmar que l’oli d’argània ajuda a millorar els problemes d’acne. Hem de tenir en compte que hi ha diversos factors que produeixen acne i només un expert pot dir-nos quines són les causes i quin tractament és millor seguir.

I amb les cicatrius?

El mateix que passa amb les taques a la cara, passa amb les cicatrius; l’ús de l’oli d’argània pot ajudar a millorar l’estat general de la nostra pell i indirectament ajudar a que les cicatrius millorin lleugerament, amb això no en tenim prou per afirmar que l’oli d’argània elimina les cicatrius.

L’oli d’argània serveix per a les estries?

La pèrdua de col·lagen i la degeneració de les de les fibres dèrmiques que experimentem amb l’edat afecta negativament a l’elasticitat de la pell i accelera l’envelliment.

Hi ha estudis que han demostrat que l’efecte sinèrgic de la vitamina E i l’àcid ferúlic de l’oli d’argània tenen un paper clau en el manteniment de l’elasticitat de la pell.

Això succeeix, entre d’altres coses, perquè es regulen les proteïnes involucrades en els processos cel·lulars de creixement i desenvolupament (factors de creixement transformant beta o TGFβ) i això dona pas a un senyal que indueix la nostra pell a produir més col·lagen i fibres elàstiques necessàries per a l’aspecte normal i la integritat de la pell.

Com al cas anterior, si bé és cert que mantenir la pell elàstica i flexible port ajudar a prevenir estries i millorar el seu aspecte, no podem afirmar que l’oli d’argània directament serveixi per a reduir les estries.

Ara ja coneixes tots els beneficis de l’oli d’argània i hem desmentit alguns mites al seu voltant per a que puguis escollir amb propietat i coneixements.

Què t’han semblat totes aquestes propietats? Ja coneixies tots els beneficis de l’oli d’argània?

 

Fonts i enllaços d'interès

Aquests son alguns dels estudis que confirmen els beneficis i les propietats de l’oli d’argània:

  • Boucetta, K. Q., Charrouf, Z., Aguenaou, H., Derouiche, A., & Bensouda, Y. (2015). The effect of dietary and/or cosmetic argan oil on postmenopausal skin elasticity. Clinical interventions in aging, 10, 339.
  • Guillaume, D., & Charrouf, Z. (2013). Argan oil for nutritional and skin care applications. Agro Food Ind. Hi‐Tech, 24, 28-30.
  • El Abbassi, A., Khalid, N., Zbakh, H., & Ahmad, A. (2014). Physicochemical characteristics, nutritional properties, and health benefits of argan oil: A review. Critical reviews in food science and nutrition, 54(11), 1401-1414.
  • Popescu, C (2014). Study on effectiveness of two cosmetic creams with argan oil and their subjective and instrumental evaluation.
  • Guillaume, D., & Charrouf, Z. (2011). Argan oil and other argan products: Use in dermocosmetology. European Journal of Lipid Science and Technology, 113(4), 403-408.
  • Guillaume, D., & Charrouf, Z. (2011). Argan oil. Alternative Medicine Review, 16(3), 275-279.
  • Accame, M. E. C (2014). Plantas medicinales y derivados en dermatología (I).
  • Vaughn, A., Clark, A., Sivamani, R. & Shi, V. (2018). Natural Oils for Skin-Barrier Repair: Ancient Compounds Now Backed by Modern Science. Am J Clin Dermatal, 19 (1), 103-117.

v

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos qui blanditiis praesentium voluptatum.