No s'han trobat productes a la cistella

Top
diferencia entre hidratación, nutrición y humectación

A totes ens ha passat que ens hem posat a mirar cremes i sèrums per millorar la cura de la nostra pell i ens comencen a sorgir moltes preguntes.

Què vol dir humectar la pell? Nodrir i hidratar és el mateix? Quina és la diferència entre una crema hidratant i una crema humectant? Els olis hidraten la pell?

No et preocupis, és normal no conèixer quina és la diferència entre aquests termes tan diferents que molt sovint són utilitzats com a sinònims i ens acaben portant més confusió. Per això, en aquest article volem donar-te tota la informació necessària perquè puguis conèixer les diferències entre hidratar, humectar i nodrir la pell. Veuràs que un cop entenguis millor aquests termes també podràs triar millor quins productes són els més adients en funció del que pugui necessitar la teva pell.

 

Diferència entre nodrir i hidratar la pell

A hores d’ara ja hauràs intuït que nodrir i hidratar no és el mateix. Vegem per què.

Nodrir significa aportar principalment lípids, vitamines, proteïnes i àcids a la nostra pell. D’aquesta manera, proporcionem a la pell els elements que necessita per poder generar una protecció contra els factors externs i també regenerar-se. En paraules molt simples, és l’acció de “donar de menjar” a la pell. Amb aquests nutrients, la pell és capaç de dur a terme tots els processos fisiològics que li permeten estar sana i complir la seva funció.

Hidratar, per altra banda, vol dir restablir el nivell d’humitat òptim de la pell. Seguint amb les comparacions, és l’acció de “donar de beure” a les nostres cèl·lules.

La pell manté la humitat gràcies a la suor i a l’aigua procedent de l’interior del cos (aigua transepidèrmica). Quan, per diversos factors, disminueix la quantitat d’aigua present a l’epidermis, la pell s’asseca, es torna més fràgil, arrugada i apagada i queda més exposada a malalties cutànies. Això és el que es coneix com a deshidratació o pell deshidratada.

De la mateixa manera que el nostre organisme necessita hidratar-se, a través de l’aigua, i nodrir-se, a través dels aliments, la pell necessita hidratació i nutrició per funcionar correctament.

Ara que coneixem la diferència entre hidratar i nodrir la pell, és fàcil entendre per què aquestes cures haurien de ser tractaments complementaris a la nostra rutina diària.

Per nodrir la nostra pell, podem utilitzar una crema o un oli facial nutritiu ric en vitamines, lípids i àcids grassos, però…com hidratem la nostra pell? Aquí és on entren en joc els humectants, uns altres grans aliats de la cura cutània que veurem al següent apartat.

 

Diferència entre hidratar i humectar la pell

Sembla clar que la pell necessita una aportació important de nutrients per mantenir en estat òptim la seva estructura i funcionalitat; per altra banda, la pell també necessita una quantitat mínima d’aigua per poder sintetitzar els lípids i funcionar correctament. Fins aquí tot bé: hidratació i nutrició. Però aleshores, què vol dir humectar la pell? És el mateix una crema humectant que una crema hidratant?

Els conceptes d’hidratació i humectació generen molts dubtes i sovint són termes que s’utilitzen com a sinònims. De fet, és comú trobar a internet algunes afirmacions que no acaben de ser del tot exactes i ens poden arribar a confondre. Aleshores, quina és la diferència real entre hidratar i humectar?

Com ja hem vist, hidratar vol dir restablir el grau d’humitat òptim de la pell. Per aconseguir-ho, podem recórrer a diferents substàncies hidratants que, segons el mecanisme d’actuació, s’agrupen en substàncies humectants, oclusives o emol·lients.

Aquí trobem el motiu pel qual aquests dos termes es confonen sovint i el que determina la diferència entre hidratar i humectar la pell. Un humectant és, en realitat, una substància o un principi actiu hidratant que ajuda a millorar els nivells d’hidratació de la nostra pell. D’aquesta manera, es pot considerar que les substàncies humectants són, en si mateixes, hidratants (tot i que no totes les substàncies hidratants són humectants).

Si ens fixem en la seva definició, els humectants són principis actius que aconsegueixen millorar els nivells d’hidratació cutània mitjançant la capacitat d’absorbir l’aigua de l’ambient i retenir-la a la pell. Has sentit a parlar de les propietats hidratants de la urea o l’àcid hialurònic? Això és així perquè aquests ingredients cosmètics són dos exemples de substàncies humectants.

En aquest sentit, utilitzar una crema facial amb àcid hialurònic pot ajudar-te a augmentar els nivells d’hidratació de la teva pell, a més de millorar la suavitat i elasticitat de la cara i tractar la fermesa de la teva pell.

 

Aleshores… Els olis hidraten la pell?

És comú escoltar que els olis naturals ajuden a millorar els nivells d’hidratació de la nostra pell, però, com és lògic, aquests no tenen la capacitat d’absorbir i retenir la humitat de l’ambient. Aleshores, per què es diu que els olis hidraten la pell?

La resposta la trobem als altres dos grups de substàncies hidratants; els ingredients oclusius i els emol·lients.

En primer lloc, els olis hidraten la pell perquè són substàncies de naturalesa greixosa que, aplicades sobre la pell, creen una pel·lícula fina que redueix l’evaporació natural d’aigua. Això és el que es coneix com a substància oclusiva i, com podem imaginar, aconsegueix millorar la nostra hidratació cutània. És per això que sempre es recomana deixar l’oli per a l’últim pas de la rutina de cura. Si apliqueu l’oli primer, qualsevol crema o producte hidratant que vagi després no penetra bé i per tant no funciona correctament.

En segon lloc, es pot considerar que alguns olis naturals també hidraten la pell per les propietats emol·lients. Els emol·lients són substàncies que ajuden a “omplir” els espais entre les nostres cèl·lules cutànies i ajuden la pell a recuperar la seva barrera natural. D’aquesta manera, l’evaporació i la pèrdua d’aigua també es redueix, millorant així els nostres nivells d’hidratació. Alguns exemples d’emol·lients els trobem als olis rics en vitamina F com el de gira-sol o el de rosa mosqueta.

Tot i que en aquest article parlem de “nutritius”, “oclusius”, “humectants” o “emol·lients” com si fossin ingredients diferents, és cert que podem trobar alguns principis actius que presenten diverses característiques i compleixen més d’una funció.

Per exemple, aquesta mascareta d’hidratació profunda té propietats nutritives, oclusives i emol·lients gràcies a la seva combinació de 7 olis vegetals, mantega de murumuru i betaïna. La combinació d’aquests ingredients no només millora els nivells d’hidratació cutània, sinó que aporta a la pell una dosi extra de vitamines i nutrients.

 

Ara que ja coneixes les diferències entre nodrir, hidratar i humectar, recorda escollir els productes que millor s’adaptin a cada moment. Ja saps que no tot s’hi val i és fonamental comptar amb els millors aliats a l’hora de cuidar la teva pell.

Fonts i enllaços d'interès

Pots ampliar la informació d’aquesta publicació en els següents enllaços:

v

At vero eos et accusamus et iusto odio dignissimos qui blanditiis praesentium voluptatum.